TÜRKİYE ULUSAL AJANSI

Başkanlık

Türkiye, 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlamasıyla birlikte AB programlarından faydalanmaya başlamıştır. Türkiye’nin bu programlardan yararlanmasını sağlayacak Çerçeve Anlaşma, 26 Şubat 2002’de imzalanmış ve 4763 sayılı Kanun ile TBMM’de onaylanarak 28 Haziran 2002’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Anlaşmanın içeriği ve dayandığı Bakanlar Kurulu Kararı ise imzaların tamamlanmasının ardından 1 Eylül 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Türkiye’de “Ulusal Ajans” görevini üstlenmek amacıyla Ocak 2002’de Bakanlar Kurulu kararıyla Devlet Planlama Teşkilatı bünyesinde Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Dairesi kurulmuştur. Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Türkiye Ulusal Ajansı), 6 Ağustos 2003 tarihli ve 25191 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 540 sayılı Devlet Planlama Teşkilatı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de Değişiklik Yapılması Hakkında 4968 sayılı Kanun ile kurulmuş, tüzel kişiliğe sahip ve idari-mali özerkliği olan bir kuruluş olarak belirlenmiştir. 2011 yılında 634 sayılı KHK ile Avrupa Birliği Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olmuş ve 2018’de 4 no’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Avrupa Birliği Başkanlığı’nın ilgili kuruluşu haline gelmiştir.

2003 yılında pilot uygulamalara başlayan Ulusal Ajans, 1 Nisan 2004’te AB Eğitim ve Gençlik Programları’nın tam üyesi olmuş ve 2006 yılına kadar Socrates, Leonardo da Vinci ve Gençlik programlarını yürütmüştür. 2007-2013 döneminde Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programları ile 2014-2020 yılları arasında Erasmus+ Programı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından başarılı bir şekilde yürütülmüştür. 2021-2027 yıllarını kapsayan Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma Programları da yine Türkiye Ulusal Ajansı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.

Misyon:

Eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki Avrupa Birliği programlarını en etkin şekilde yürüterek vatandaşlarının ve kurumlarının bu programlardan azami fayda sağlamalarını temin eder.

 Vizyon:

– Uluslararası iş birliği ile yürütülen eğitim, gençlik ve spor projelerinin ülkesinin beşeri sermayesinin gelişimine nicelik ve nitelik bakımından en üst düzeyde katkıda bulunmayı hedefler.

– Vatandaşlarının kişisel, sosyal ve mesleki becerilerini, kurum ve kuruluşlarının kapasitelerini artırmayı hedefleyen programların ihtiyaç, verimlilik ve etki bakımından en doğru hedef kitlelere ve yeni kullanıcılara ulaşmasını sağlar.

– Yurtiçinde ve yurtdışında gerçekleştirilecek uluslararası faaliyetlerde ülkesini en iyi şekilde temsil eder, katılımcıların kendi kültür ve değerlerini doğru tanımalarını ve tanıtmalarını teşvik eder.

– Eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki kurum ve kuruluşlarının uluslararasılaşmasının önündeki engelleri mümkün olan en yüksek oranda kaldırmaya katkıda bulunur.

– Programların, ülkesinin kalkınma politikaları, öncelikleri ve 2023 vizyonu ile uyumlu şekilde yürütülmesini sağlar.

Değerler:

 – Sonuç Odaklılık

– Stratejik Yönetim

– Öncü ve Yenilikçi Yaklaşım

– Güvenilirlik ve Şeffaflık

– Tarafsızlık

– Farklılıklara Saygı

– Etkinlik ve Verimlilik 

Çalışma Alanları:

Türkiye Ulusal Ajansı, eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki Avrupa Birliği programlarını yürütmekte ve bu alanlardaki kurum/kuruluşların uluslararasılaştırılmasına destek olmaktadır. Vatandaşların kişisel, sosyal ve mesleki becerileri ile kurum ve kuruluşların kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik programları da yürütmektedir. Yurtiçinde ve yurtdışında gerçekleştirilen uluslararası faaliyetlerde ülkemizi temsil etmekte ve ülkenin değerinin doğru bir şekilde tanınmasına yönelik çalışmalarda bulunmaktadır.

Yapılan çalışma faaliyetleri dört ana grubu hedef almaktadır: Gençler/gençlik çalışanları, eğitim alanlar, eğitim verenler ve kurum/kuruluşlar. Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürütülen çalışmaların başlıkları aşağıdaki gibidir:

  •     Öğrenme hareketliliği
  •     Erasmus+ merkezi proje başvuruları
  •     Gönüllülük
  •     Ulusal faaliyetler
  •     Kısa süreli eğitim (TCA)
  •     Staj hareketliliği
  •     Program ülkelerinde beceri yarışmalarına katılma
  •     Merkezi gençlik başvuruları
  •     Ortaklık
  •     İşbaşı öğrenme
  •     Eğitim öğretim görevlendirmesi
  •     Kurs
  •     Politika reformuna destek
  •     Akreditasyon

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Bu çalışmalar aracılığıyla hedef gruplara başka bir ülkede eğitim ve öğretim görme fırsatı sunulmaktadır. Ayrıca, Türkiye Ulusal Ajansı yenilikçi politika geliştirme, politika diyaloğunu ve uygulamasını teşvik etme ve eğitim, öğretim ve gençlik alanlarında bilgi alışverişini destekleme amacıyla çeşitli eylemler için hibe sağlamaktadır. Aynı zamanda, yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilen ve karar alıcılarla gençleri bir araya getiren Gençlik Diyalogları için de fırsatlar sunmaktadır. 18-30 yaş aralığındaki gençlere, kendi ülkelerinde topluma fayda sağlayan projelerde gönüllü faaliyetlerde bulunma imkanı tanımaktadır.

Türkiye Ulusal Ajansı resmî web sitesi için tıklayınız.

Erasmus+ 2021-2027 yılları arasında uygulanan eğitim, gençlik ve spor alanlarını kapsayan Avrupa Birliği’nin hibe programıdır. Erasmus+ programı ile kişilere, yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın yeni beceriler kazandırılması, onların kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesi ve istihdam olanaklarının artırılması amaçlanmaktadır. Program başvuruları Türkiye Ulusal Ajansı tarafından alınmakta ve değerlendirilmektedir. 

Erasmus+ tanıtım videosu için tıklayınız